Det är inte ofta jag känner för att skriva om fotboll (eller, som sporten är känd bland barn där jag bor, fopoll, vilket jag först trodde var ett feluttal av ordinarie namn, men sedermera insett är en helt separat idrott, till synes avsedd att ge barnen i sjuårsåldern insyn i all den stress som en seriöst syftade proffskarriär kan innebära men utan att erbjuda några av fördelarna med densamma) men det händer. Om du av oklara skäl hör till mina chockerande många dagliga unika besökare och tycker att det tjatas lite väl mycket om saker som film, tv och David Lynch på bekostnad av saker som IFK Göteborg, Zlatan och frilägen bör du passa på att verkligen suga på varje ord i detta inlägg, ty det kommer inte hända igen på ett tag.

Så. Shell Caribbean Cup 1994, Barbados National Stadium, gruppspel i grupp 1. Barbados möter Grenada i vad som gått till historien som den underligaste fotbollsmatch som någonsin spelats.

Allt började med en till synes oförarglig men icke desto mindre oförklarlig egenhet i turneringens regelverk: Vid oavgjort resultat i full tid går matchen till golden goal, och det vinnande målet räknas som två poäng i målskillnaden. Få kunde anat vad som väntade, och vilken bisarr avart av sporten, skådad varken förr eller senare, som detta skulle leda till. Häng med nu.

Inför den ödesdigra matchen Barbados-Grenada leder Grenada tabellen med tre poäng och en målskillnad på +2.

Inför den sista matchen i gruppen behöver Barbados vinna matchen. De behöver dessutom vinna den med två måls marginal för sluta på samma målskillnad som Grenada, och därmed avancera till slutspel i kraft av fler vunna matcher.

Startvisslan går.

Allt tycks gå Barbados väg: Efter två snabba mål har man ett drömläge. Vinsten hägrar, och antalet mål är det som behövs. Men ack! I den 83:e minuten rullar bollen fel väg, och Grenada reducerar till 2-1. Vid denna ställning skulle alltså Barbados vinna matchen och tangera Grenadas tabellpoäng, men gå miste om slutspel på grund av Grenadas fördelaktigare målskillnad. Minns ni turneringens märkliga golden goal-regel? Det gjorde Barbados.

I 87:e minuten gjorde den egna backlinjen ett avsiktligt självmål och kvitterade åt motståndarlaget till 2-2. Med dessa slutsiffror skulle man få chansen att näta i övertid och därmed tillskansa sig den obligatoriska tvåpoängsmålskillnaden.

Men Grenada var inga idioter: De tänkte snabbt, insåg vad som höll på att ske, och drog snabbt den lika logiska som vansinniga slutsatsen att man skulle vinna tabellen oavsett vilket mål fick in bollen i: Ett självmål skulle lett till uddamålsförlust men tabellvinst, ett mål på Barbadosmålet till solklar tabellvinst och slutspelsavancemang.

Barbados gjorde därför det enda rätta och försvarade båda målen i tre minuter. Matchen gick sedermera till övertid, där ett överlyckligt Barbados lyckades i sitt uppsåt och fick sina två målpoäng.

Regeln togs sedermera bort.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: