Som vi tävlade då/Baklängeskonstruktion

Snabb bakgrund: Mot slutet av min Tokyovistelse begav jag mig till en bokaffär i Aoyama med ett pålitligt utbud av japansk litteratur översatt till engelska. I kassen jag bar därifrån låg bland annat en engelsk tre-i-en-översättning av Haruki Murakamis IQ84. Detta inköp gjorde som genom ett trollslag min svenska och ännu oöppnade version av IQ84:s första band obsolet (boken översattes för ovanlighetens skulle från japanska till svenska innan de engelska översättarna lyckats komma till skott, därav investeringen i den svenska upplagan).

Denna första volym av den svensköversatta IQ84 kan nu bli din – signerad av min vän och kontorskollega Fredrik Backman, succébloggare, krönikör extraordinaire, inom kort debuterande som författare inom såväl roman- som facklitteraturgenren.

Regler för tävlingen: Första rätta svar i kommentarsfältet – om något – koras till segrare, och uppmanas efter tillkännagörandet att mejla mig den adress till vilken vinsten (som enligt Akademibokhandelns etikett på baksidan i osignerat tillstånd är värd 229 kronor) ska skickas. Tävlingen fortgår tills svar erhållits, vilket en testgrupp fastställt som ”osannolikt”.

Frågan:
I detta ljudklipp finns en låt som figurerat prominent i en tv-serie.

Genom att göra ett substantiv av det adjektiv som finns i seriens titel får du namnet på ett, i sin genre, inflytelserikt band.

På bandets debutalbum finns en låt vars titel delas av en film.

Filmens huvudrollsinnehavare är känd för en viss kroppsdel, vilket avspeglas inte minst i titeln på hens självbiografi.

Vilken är kroppsdelen?


Ursprungligen postad 27 mars 2012.

Kommentar 27 mars 2023:
Du kan alltså INTE vinna vare sig en bok av Murakami eller någonting annat, eftersom någon annan (Ernst DG, tror jag) vann den för elva år sedan. Oschysst, jag vet. Denna så vitt jag vet för Kulturkrock unika tävlingsform såg dagens ljus detta datum för lite mer än ett decennium sedan. Jag har tyvärr inte sparat facit, eftersom detta inte fanns i skriven form, och hade lite problem med att återskapa lösningen. Så har emellertid skett, vilket underlättades av att jag faktiskt mindes svaret. Jag tror att jag har hela kedjan. Känn dig fri att svara så ska jag berätta sedan.

Jag vill minnas att ljudklippet ursprungligen var anonymiserat, för att försvåra bistånd från sökmotorer.

3 responses to “Som vi tävlade då/Baklängeskonstruktion”

 1. T Avatar
  T

  Är det en Maorisk dans som söks?

  Like

  1. Niklas Natt och Dag Avatar

   Så nära, T! Det som söktes var dock det japanska ordet för “grav”.

   Like

 2. T Avatar
  T

  Dang. Jag gillade verkligen tävlingarna f.ö.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: