Om en scen III

I. Scenen: ”Les Grossman”, Tropic Thunder, 2008.

II.
Från början var tanken att Tom Cruise skulle ha den roll i Tropic Thunder som sedermera gick till Matthew McConnaughey, det vill säga som Tivo-besatt agent åt Ben Stillers karaktär Tugg Speedman – en liten blinkning åt Cruises roll som sportagenten Jerry McGuire. Cruise ställde gärna upp i filmen, men kom med ett annat förslag: Han ville hellre spela en osympatisk filmmogul. Det fanns sannolikt personliga hämndmotiv bakom detta: Många har spekulerat i att den resulterande karaktären är ett led i Cruises vendetta mot Sumner Redstone, som tog beslutet att friställa Cruise från Paramount efter den berömda soffhoppsincidenten hos Oprah Winfrey. Däremot ser Les Grossman inte det minsta ut som Sumner Redstone, utan bär en stark likhet till Tropic Thunders egen producent Stuart Cornfeld.

Ben Stiller och Cruise skapade gemensamt karaktären Les Grossman, men Stiller har i intervjuer gett Cruise i princip hela äran. Det finns många intressanta detaljer kring Grossman: Dels det faktum att Tom Cruise bär en fatsuit som inte är överdrivet fet, utan bara gör honom väldigt satt, och dels det faktum att han har bär proteser som gör hans händer oproportionellt stora i förhållande till resten – utan att effekten för den skull blir orealistisk. Det var även Cruises idé att låta Grossman dansa mer eller mindre omotiverat, och han valde även ut Flo Ridas Low till den första scenen.

För mig är Tropic Thunder en extrem rolig film inbäddad i en inte fullt så rolig film. Vissa detaljer är sublima: Den lika sanna som underhållande utläggningen om vådan att spela alltför utvecklingsstörd, den fiktiva filmserie som Jack Blacks karaktär blivit typecastad i (som till synes bara utgörs av tjocka människor som pruttar), Robert Downey Jr:s satir över karaktärsskådespelares excentriska metoder (varav han själv är en: Han lämnade sin vana trogen inte sin karaktär ens mellan tagningarna – där har vi metahumor på Richterskalan). Les Grossman är för mig den stora behållningen, egenhändigt ansvarig för att fördjupa och komplicera bilden av en Tom Cruise som fått slita gott om spö i media. Det tog mig dessutom obegripligt lång tid att fatta att det ens var han.

Les Grossman har levt vidare utanför Tropic Thunders ramar dels i form av ett vida beryktat eget filmprojekt byggt helt och hållet kring karaktären (obekräftat), och dels i form av Tom Cruises majestätiska gästinsats under MTV Movie Awards 2010 (det finns även två sketcher med Cruise mot Taylor Lautner respektive Robert Pattinson att hitta på YouTube, som jag personligen har förklarar icke-kanon på grund av motvilja). Nedan hela uppträdandet, och den Community-anhängare som inte vill ta chansen att njuta av Ken Jeongs manliga fägring kan spola fram till cirka 1:30.

Ursprungligen publicerad den 15 maj 2012.

Kommentar den 15 maj 2023: Det finns två andra saker, förutom rollen som Les Grossman, som bidragit till att göra min bild av Tom Cruise mer komplex än den annars vore: Dels hur Christian Bale berättat hur han baserade sin verson av Patrick Bateman i American Psycho på Cruise, och det faktum att han kan le och se sympatisk ut samtidigt som ögonen är helt iskalla och det förefaller vara helt tomt och känslolöst där bakom. Dels bilden av Cruise sittande helt ensam, barfota, på en mast i toppen av Burj Khalifa i samband med inspelningen av Mission Impossible: Ghost Protocol. Det där gör inte vem som helst.

Apropå personligt motiverade porträtt av studiomoguler utförda i hämndsyfte finns en anknytning till den film som förekommer i den allra föra installationen av denna serie scengenomgångar: Producenten Lee Donowitz i True Romance, gestaltad av Saul Rubinek – och, för den som bryr sig om sådant, i Tarantinos personliga filmuniversum dels son till Donny “The Bear Jew” Donowitz i Inglorious Basterds, dels producent till Rick Daltons långkörande westernserie Bounty Law i Once Upon a Time in Hollywood – är ett till manér och utseende väl utfört karaktärsmord på producenten Joel Silver. Regissören Tony Scott arbetade tillsammans med Silver på The Last Boy Scout, med Bruce Willis i huvudrollen, en legendariskt påfrestande inspelning för alla inblandade, och där Silver och Scott blev dödsfiender.

One response to “Om en scen III”

  1. T Avatar
    T

    Som alltid intressant och underhållande! Jag är lite extra nyfiken på vad du tycker om två filmer som gjorts under bloggens alltför långa uppehåll – The Irishman och Dune. Så… vad tycker du?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: